Szczegóły produktu
SPIS TREŚCI
WSTĘP (anuary Weiner) 11 1. ROZWóJ WIEDZY O ZWIERZĘTACH LABORATORYJNYCH 15 (Jadwiga Bryliriska, Zofia Zaleska-Rutczyiska) 2. NAZEWNICTWO ZWIERZAT LABORATORYJNYCH 19 (Jadwiga Brylińska, Alina Czarnomska) 2.1. Nazewnictwo szczepów wsobnych myszy i szczurów . 19 2.2. Nazewnictwo innych modeli genetycznych 22 2.2.1. Linie kongeniczne i koizogeniczne. 2.2.2. Szczepy wsobne rekombinacyjne. 2.23. Re- kombinacyjne szczepy kongeniczne. 2.2.4: Szczepy konsomiczne i konplastyczne. 2.2.5. Zwie- rzçta transgeniczne 2.3. Nazewnictwo myszy ze szczepów wsobnych przechowywanych w stanie zamrożenia 26 2.4. Nazewnictwo stad niekrewniaczych 27 2.5. Zasady oznaczania stanu zdrowotnego zwierząt laboratoryjnych 28 3. METODY HODOWLI 31 (Tadeusz Sławiński) 31 3.1. Wprowadzenie 32 3.2.Selekcja 3.2. 1. Dziedziczenie umaszczenia myszy. 3.2.2. Przyklad selekcji 36 . 3.3. Pokrewierstwo i wsobnosc 3.3.1. Pokrewieństwo. 3.3.2. Wsobnosc 40 3.4. Reprodukcja wsobnych szczepów 3.4. I. Bank wsobnego szczepu. 3.4.2. Stado reprodukcyjne, 3.4.3. Wsobne szczepy rekombina- cyjne i kongeniczne 3.5. Otrzymywanie mieszańic6w o różnym stopniu heterozygotyczności 46 47 3.6. Otrzymywanie populacji mozaikowej 48 3.7. Otrzymywanie stad niekrewniaczych 4. PROJEKTOWANIE, BUDOWA I WYPOSAŻENIE ZWIERZĘTARNI 51 (Elzbieta Wirth-Dzięciołowska) 5. REŽIM SANITARNY I ORGANIZACJA PRACY W ZWIERZĘTARNI 67 (Danuta Pietrowicz) 5.1. Zwicrzçtamia z bariera sanitarno-higieniczna 5.1.1. Drogi przekazywania zwierzat 5.Ï,2. Drogi przckazywania sprzçtu 5.1.3, Ruch materia- ∙ 67 lami. 5.1.4. Kontrola czystości pomieszczeń i sprzctu oraz efektywności urzadzeń sterylizują- cych. 5.1.5. Punkcjonowanic sluzy dla personelu. 5.1.6, Podziat pracy 5.2. Higicna i zasady zachowania rezimu sanitarcgo w zwierzetamiach konwencjonalnych ∙ 5.2.1. Stabilizacja warunków bytowania zwierząt laboratoryjnych. 5.2.2. Zródla ∙ 75 i drogi zakaże. hia zwierząt laboratoryjnych 5,2.3. Zabiegi higieniczne. 5.2.4. Przestrzeganie hi gieny w pracy Personelu
OTAROGAI HD/ 6. KONTROLA GENETYCZNA 81 (Marek Woszczyńiski, Jadwiga Brylifíska) 6.1. Monitorowanie genetyczne szczcpów wsobnych 6. Genetyczne monitorowanic cch jakościowych. 6.1.2. Monitorowanie genetyczne na pod- ∙ 81 stawic analizy cech ilosciowych 6.2. Kontrola genetyczna stad niekrewniaczych 97 ∙ 7. MONITOROWANIE ZDROWIA (Danuta Pietrowicz) 104 7.1. Podział zwierząt w zależności od ich statusu higienicznego 104 7.2. Mikroorganizmy związane ze zwierzętami laboratoryjnymi 107 7.3. Wytyczne do opracowania programu rutynowej kontroli zdrowia zwierzat • laboratoryjnych 108 7.4. Badania w kierunku wykrycia cktopasożytów 7.5. Badania w kierunku wykrycia grzybów 109 7.6. Badania w kierunku wykrycia endopasożytów 111 ∙ 7.7. Badania w kierunku wykrycia bakterii 113 7.8. Badania w kierunku wykrycia Mycoplasma sp. 114 7.9. Badania w kierunku wykrycia wirusów 116 117 8, OGÓLNE WIADOMOŚCI O ROZRODZIE (Janina K wiatkowska) 120 8.1. Dojrzałość plciowa i hodowlana 8.2. Budowa uktadu rozrodczego meskiego 120 8.2.1. Spermatogeneza dojrzewanie plemników 121 - 8.3. Budowa ukladu rozrodczego żeńskiego 83.l. Oogeneza i dojrzewanie jaj. 8.3 2. Cykl plciowy 126 8.4. Neurohormonalna regulacja rozrodu ∙ 8.5. Czynniki plodności i plenności 132 133 8.6. Ciaża 8.6.1. Postepowanic 2 samicami w czasie ciazy 134 . 8.7. Poród 8.8. Wydziclanie mleka (laktacja) 137 8.9. Wzrost i rozwój zwierząt 138 8.10. Płcć zwierząt 138 . 140 9. OGÓLNE ZASADY ŻYWIENIA (Jadwiga Brylinska) 142 9.1. Podstawowe elementy prawidłowego żywienia 9.1.1. Skład pokarmu. 9.1:2. Jakoś6 żywienia. 9 ,1.3. Standaryzacja 142 9.2. Aktualny stan i kierunki rozwoju badań 9.2.1. Surowce paszowe zalecane do produkcji diet 144 9.3. Główne grupy szkodliwych czynników w dietach 146 9.4. Wymagania pokarmowe 9.4.1. Energia. 9.4.2. Bialko. 9.4.3. Tluszcze. 9.4.4. Weglowodany. 9.4.5. Skladniki mineralne 146 9.4.6. Witaminy. 9.4.7. Woda 9.5. Niedobory pokarmowe 9.5.1. Nicdobory podstawowych składników pokarmowych 152 10. SZCZEGÓŁOWA HODOWLA ZWIERZAT LABORATORYJNYCH NAJCZĘŚCIEJ WYKORZYSTYWANYCH DO BADAŃ 158 . (Jadwiga Brylińiska, Janina K wiatkowska, Zofia Zaleska-Rutczyńiska) 10.1. Mysz 158 10.1.1. Pochodzenie. 10. 1.2. Przeglad najczęściej hodowanych szczepów wsobnych. 10.1.3 Niektóre wskaźniki fizjologiczne. 10.1.4. Rozród. 10.1.5. Zywienie 10.2. Szczur 164 10.2.1. Pochodzenie. 10.2.2. Przeglad najcześciej hodowanych szczepów wsobnych. 10.2.3. Niektóre wskaźniki fizjologiczne. 10.2.4. Rozród. 10.2.5, Żywienie 10.3. Chomik syryjski 168 10.3.1. Pochodzenic. 10.3.2. Rasy. 10.3.3. Niektóre wskaźniki fizjologiczne. 10.3.4. Rozród. 10.3.5. Żywienie 10.4. Świnka morska 171 10.4.1. Pochodzenie. 10.4.2. Rasy i odmiany. 10.4.3. Niektóre wskaźniki fizjologiczne. 10.4.4. Rozród. 10.4.5. Żywienie 174 10.5.Królik 10.5.1. Pochodzenie. 10.5.2. Przegląd najcześciej hodowanych ras. 10.5.3. Nicktóre wskaźniki fizjologiczne. 10.5.4. Rozród. 10.5.5. Żywienie 178 10.6. Kot domowy 10.6.1. Pochodzenie. 10.6.2. Rasy. 10.6.3. Niektóre wskaźniki fizjologiczne. 10.6.4. Rozród. 10.6.5. Żywienie 10,7.1. Pochodzenie. 10.7.2. Rasy psów laboratoryjnych. 10.7.3. Niektóre wskaźniki fizjologi- 182 10.7. Pies czne. 10.7.4. Rozród. 10.7.5. Żywienie 11. CZYNNIKI WPŁYWAJĄCE NA WYNIKI DOSWIADCZEŃ 186 . (Jadwiga Bryliriska, Janina Kwiatkowska) 186 11.1. Wprowadzenie 11.2. Fazy zciowe 11.2°1. Rozwój zarodkowy i postnatalny. 11.2.2. Wiek zwierzal 187 11.3. Makroklimat mikroklimat 11.3.1. Pory roku. 11.3.2. Temperatura. 11.3.3 Oswietlenie. 11.3.4. Wilgotnos. 11.3.5. CiSnie 188 - nie. 11.3.6. Sklad PoWietrza. 11.3.7. Zapach. 11.3.8. Dźwiçki 192 11.4. Klatka 11.4.1. Material. 11.4.2, Wielkość 11.5. Sciótka 11.5.1. Rodzaj i jakość. 11.5.2. Czestotliwość wymiany 192 11.6. Personel 11.6.1. Obchodzenie się ze zwierzęłamt. 11.6.2. K walifikacje zawodowe 193 . 11.7. Stan zdrowia 195 11.8. Zywienie 195 1.8.1. Standaryzacja żywienia. 11.8.2. Toksyczne czynniki w paszach 11.9. Przygotowanie do doswiadczeń 196 11.9.1. Transport. 11.9.2. Adaptacja. 11.9.3. Dobór zwierząt do grup doswiadczalnych 12. ZABIEGI NA ZWIERZĘTACH 199 (Danuta Pietrowicz, Maria Mościcka-Wesołowska) 12.1. Podstawowe zasady obchodzenia się ze zwierzetami 199 12.1.1. Chwytanie i przenoszenie zwierząt. 12.1.2. Sposoby unieruchamiania zwierząt odpo- wiednim chwytem. 12.1.3. Znakowanie zwierząt. 12.1.4. Pomiar cieploty ciala 12.2. Techniki reprodukcyjne 206 12.2.1. Okreslanie stanu czynnościowego jajników na podstawie wymazów z wydzielin pochwy 12.2.2. Zbieranie nasienia - elektroejakulacja. 12.2.3. Sztuczna inseminacja. 12.2.4. Poród wy- wolany (Swinka morska) 12.3. Podawanie preparatów i leków 210 12.3.1. Podawanie preparatów doustnie. 12.3.2. Podawanie preparatów i leków drogami poza- jelitowymi 12.4. Anestezja 215 12.4.I. Znieczulenie miejscowe. 124 2. Znicczulenie ogólne, 12.4.3. Znieczulanie ogólne meto- dami 12.4.4. Znieczulenie ogólne
WZ1ewnymi. metodami infuzyjnymi. 12.4.5. Znieczulenie proste i zlożone. 12.4.6. Praktyczne uwagi dotyczące znieczulenia ogólnego. 12.4.7. Przyklady (modele) znieczulenia ogólnego, zlożonego 12.5. Pobicranie matcriatu do badań 227 12.5.1. Pobieranie krwi, wykrwawianie (skrwawianie). 12.5.2. Pobieranie szpiku. 12.5.3. Pobie- ranie plynu mózgowo-rdzeniowego. 12.5.4. Pobieranie moczu i kalu 12.6. Modele zwierzęce uzyskiwane operacyjnie 239 12.6.1. Podstawowe zasady postępowania chirurgicznego. 12.6.2. Operacje W obrebie jamy Operacje w obrebie grzbietu brzusznej i podbrzusza 12,63. Operacje w obrebie glowy, szyi i klatki piersiowej 12.6.4. 12.7. Eutanazja 251 13. NORMY ETYCZNE I PRAWNE 261 (Janina Kwiatkowska) 13.1. Rozwój ustawodawstwa o ochronie zwierząt . 261 13.2. Zwierzęta doświadczalne 262 • 13.3. Ograniczenia w wykorzystywaniu zwierząt do doswiadczeń 263 13.4. Metody altematywne 264 • 13.5. Instytucje odpowiedzialne za ochronę zwierząt 265 • 13.6. Wymogi stawiane eksperymentatorom 265 • 13.7. Wykorzystywanie zwierząt w celach dydaktycznych 267 • Aneks: Europejska Konwencja w sprawie ochrony zwierząt kregowych wykorzystywanych do celów doświadczalnych i innych celów naukowych 269
13
Opinie
Brak jeszcze ocen - dodaj pierwszą.