Marta. Godna zaufania doradczyni w sztuce kulinarnej i w wielu innych dziedzinach gospodarstwa domowego Martha. Eine zuverlässige Rathgeberin in der Kochkunst und in den meisten an

PDFDrukujE-mail
Minna Hoff
Marta. Godna zaufania doradczyni w sztuce kulinarnej i w wielu innych dziedzinach gospodarstwa domowego
przekład Anna Mikołajewska, Katarzyna Szczerbowska-Prusevicius
Toruń 2024
s. 568
oprawa miękka z obwolutą
Szczegóły produktu Do rąk czytelników oddajemy edycję źródłową książki kucharskiej i poradnika gospodarstwa domowego „Martha. Eine zuverlässige Rathgeberin […]” autorstwa zamieszkałej w podgrudziądzkim Rządzu (obecnie dzielnicy tego miasta) Minny Hooff. Książka ukazała się po raz pierwszy w języku niemieckim w Grudziądzu w 1866 roku, a do roku 1922 doczekała się 22 wydań, co uczyniło z niej prawdziwy regionalny bestseller. Publikacja składa się z dwóch tomów – pierwszy zawiera transkrypcję najstarszego niemieckojęzycznego wydania poradnika, drugi jego przekład na język polski. Oba tomy poprzedza obszerny wstęp, który ukazuje znaczenie książki Minny Hooff na tle literatury kulinarnej i poradnikowej (w tym polskojęzycznej), prezentuje zarys kultury dawnego Grudziądza i przybliża losy rodziny Hooffów. Niezwykle ciekawym elementem publikacji jest refleksyjne opowiadanie niemieckiego pisarza Marcela Kruegera, który zabiera czytelniczki i czytelników na fikcyjną wycieczkę w przeszłość. Jak napisali pierwsi wydawcy „Marty”: „Niniejsza książka była darem miłości [dla grudziądzkiego sierocińca]. Naszym życzeniem jest, aby dotarła do wielu innych kręgów czytelniczych i znalazła zastosowanie wszędzie tam, gdzie gospodyni z miłością i starannością czuwa nad dobrem swoich bliskich. Tam właśnie jest miejsce «Marty»”. SPIS TREŚCI Słowo od Marszałka Województwa Kujawsko-Pomorskiego / 7 Słowo wstępne / 9 Anna Mikołajewska, Katarzyna Szczerbowska-Prusevicius Pociągiem w przeszłość Z powodu niespokojnych nocy i wycieńczającego zatroskania (Marcel Krueger) / 19 Grudziądz w czasach Minny Hooff (Katarzyna Szczerbowska-Prusevicius) / 27 Z historii kuchni Kuchnia i książki kucharskie – spojrzenie na teraźniejszość i przeszłość (Anna Mikołajewska, Marta Sikorska) / 57 Grudziądzka „Marta” Historia wydania, dobroczynności i pewnej rodziny (Anna Mikołajewska) / 75 Między tradycją regionalną a nowinkami ze świata. Grudziądzka kuchnia w świetle książki „Marta” (Marta Sikorska, Katarzyna Szczerbowska-Prusevicius) / 91 Uwagi edytorskie / 119 Marta. Godna zaufania doradczyni w sztuce kulinarnej i w wielu innych dziedzinach gospodarstwa domowego. Strona tytułowa wydania z 1866 roku / 123 Przedmowa / 125 Spis treści / 127 Przepisy i porady gospodarskie / 149 Dodatek / 497 Historyczne miary i wagi / 521 Bibliografia / 523 Alfabetyczny spis potraw i porad gospodarskich / 551 Alfabetyczny spis pojęć objaśnionych w przypisach / 561 Wykaz ilustracji / 567

Opinie

Brak jeszcze ocen - dodaj pierwszą.