Szczegóły produktu
Do rąk czytelników oddajemy edycję źródłową książki kucharskiej i poradnika gospodarstwa domowego „Martha. Eine zuverlässige Rathgeberin […]” autorstwa zamieszkałej w podgrudziądzkim Rządzu (obecnie dzielnicy tego miasta) Minny Hooff. Książka ukazała się po raz pierwszy w języku niemieckim w Grudziądzu w 1866 roku, a do roku 1922 doczekała się 22 wydań, co uczyniło z niej prawdziwy regionalny bestseller.
Publikacja składa się z dwóch tomów – pierwszy zawiera transkrypcję najstarszego niemieckojęzycznego wydania poradnika, drugi jego przekład na język polski. Oba tomy poprzedza obszerny wstęp, który ukazuje znaczenie książki Minny Hooff na tle literatury kulinarnej i poradnikowej (w tym polskojęzycznej), prezentuje zarys kultury dawnego Grudziądza i przybliża losy rodziny Hooffów. Niezwykle ciekawym elementem publikacji jest refleksyjne opowiadanie niemieckiego pisarza Marcela Kruegera, który zabiera czytelniczki i czytelników na fikcyjną wycieczkę w przeszłość.
Jak napisali pierwsi wydawcy „Marty”: „Niniejsza książka była darem miłości [dla grudziądzkiego sierocińca]. Naszym życzeniem jest, aby dotarła do wielu innych kręgów czytelniczych i znalazła zastosowanie wszędzie tam, gdzie gospodyni z miłością i starannością czuwa nad dobrem swoich bliskich. Tam właśnie jest miejsce «Marty»”.
SPIS TREŚCI
Słowo od Marszałka Województwa Kujawsko-Pomorskiego / 7
Słowo wstępne / 9
Anna Mikołajewska, Katarzyna Szczerbowska-Prusevicius
Pociągiem w przeszłość
Z powodu niespokojnych nocy i wycieńczającego zatroskania
(Marcel Krueger) / 19
Grudziądz w czasach Minny Hooff
(Katarzyna Szczerbowska-Prusevicius) / 27
Z historii kuchni
Kuchnia i książki kucharskie – spojrzenie na teraźniejszość i przeszłość
(Anna Mikołajewska, Marta Sikorska) / 57
Grudziądzka „Marta”
Historia wydania, dobroczynności i pewnej rodziny
(Anna Mikołajewska) / 75
Między tradycją regionalną a nowinkami ze świata. Grudziądzka kuchnia w świetle książki „Marta”
(Marta Sikorska, Katarzyna Szczerbowska-Prusevicius) / 91
Uwagi edytorskie / 119
Marta. Godna zaufania doradczyni w sztuce kulinarnej i w wielu innych dziedzinach gospodarstwa domowego.
Strona tytułowa wydania z 1866 roku / 123
Przedmowa / 125
Spis treści / 127
Przepisy i porady gospodarskie / 149
Dodatek / 497
Historyczne miary i wagi / 521
Bibliografia / 523
Alfabetyczny spis potraw i porad gospodarskich / 551
Alfabetyczny spis pojęć objaśnionych w przypisach / 561
Wykaz ilustracji / 567
Opinie
Brak jeszcze ocen - dodaj pierwszą.